Information angående Julklappar

Kära Link-kund!

Julen närmar sig och tidigare erfarenheter visar att våra kunder inom kort kommer att börja skicka iväg sina första julgåvor.

För att undvika tullmässiga utmaningar och samtidigt säkerställa att dina julklappar kommer fram i rätt tid beskriver vi nedan våra rekommendationer.

Erfarenheterna visar att presenter vanligtvis har ett relativt lågt värde och uteslutande är avsedda för privat bruk.

Det är dock stor skillnad på vad de olika destinationerna har för regler och restriktioner för försändelser som innehåller presenter. Därför är det viktigt att på förhand undersöka följande:

  • Innehåller presenten varor som det inte är lagligt att importera till aktuell destination, eller varor som kräver särskilt myndighetsgodkännande?
  • Accepterar destinationen tull- och avgiftsfri import av presenter – och om inte, vem ska stå för denna utgift?
  • Kan man skicka DDP (Delivered Duty Paid = avsändaren betalar tull och moms) till aktuell destinationen om avsändaren vill stå för utgiften? (tänk på att en avgift kommer att tillkomma för DDP-försändelser)
  • Vad ska det stå på fakturan när försändelsen ska till ett land utanför EU?

Det är ofta den samma typ av innehåll som skickas som presenter och därför har vi valt att identifiera de som oftast ger upphov till utmaningar:

Livsmedel (alla typer)

Vissa destinationer accepterar inte import av någon som helst typ av livsmedel.

Var särskilt uppmärksam på USA, som kräver godkännande av FDA (Federal Drug Administration) för alla typer av livsmedel.

Livsmedel inkluderar bl.a. följande:

Choklad
Vissa destinationer har sockeravgifter på livsmedel som innehåller socker.

Alkohol samt choklad som innehåller alkohol
Vissa destinationer accepterar inte alkohol – detta gäller även choklad med alkoholhaltig fyllning.

Var god kontakta vårt servicecenter om du har några frågor om presentförsändelser.

För att så bra som möjligt kunna undersöka vad som gäller på detaljnivå för just din försändelse behöver vi följande information:

  • Mottagarland
  • Mottagartyp (företag/privatperson)
  • Beskrivning av alla varor
  • Värdet på alla enskilda varor

Det är tyvärr inte möjligt för oss att informera om senast avsändningsdatum i förhållande till leverans innan jul, eftersom perioden fram till jul är hektisk och pressen på nätverket kommer därmed att vara stor. Vi rekommenderar därför att du skickar din försändelse Express – och i god tid.

Med vänlig hälsning,
Link Logistics